JULEMARSIPAN

Av Marlene Andresen Naturlignok.no

Marsipan er et tradisjonell julegodt. Det kan trilles til kuler, dyppes i sjokolade, farges i forskjellige farger, lages til figurer. Marsipan kan du rett og slett leke med! 

Du kan lage marsipan helt fra bunn, halvveis fra bunn eller kjøpe ferdig. Alt etter hva som passer deg. Uansett så håper jeg at marsipan gir deg julesteming og vann i munn!

Fra bunnen:

1 kg skåldede mandler

1 kg melis (evt. 200 g sukrinmelis + 2 ss agave sirup)

4 store eggehviter

0,5 ts sitronsaft

Ha mandlene i en kjele med kokende vann, og la de ligge til skallet begynner å slippe. Sil av vannet og fjern skallet fra alle mandlene. Mandlene bør deretter få tørke innpakket i et håndklede i 48 timer. For de utålmodige kan de tørkes i ovnen på 50 grader i ca. 1 time.

Etter de er tørket skal de finmales. Bruk helst en skikkelig mandelkvern, men en foodprosessor fungerer også.

Bland så mandelmel med melis i en kjøkkenmaskin før du tilsetter eggehviter og sitronsaft. Kjør dette til det blir en saftig og fast deig.

Ta deigen ut og klem den litt ekstra med hendene slik at du har en fast klump. La den stå å kjøles i kjøleskapet i 20 min før du begynner å jobbe med marsipanen. 

Med mandelmel:

oppskrift fra sanabona.no. Uten egg og sukker

0,5 ts rått vaniljepulver

2 ss rå agave eller annen søtning

4 dl mandelmel, ikke avfettet

2 ss kakaosmør, smeltet

1,5 ts kokosolje ekstra virgin, smeltet

Bland mandelmelet med søtning, smeltet kakaosmør, kokosolje og litt rått vaniljepulver. Kna deigen godt sammen til den henger sammen. La deigen ligge kaldt før du begynner å jobbe med den.

Ferdig marsipan

Kjøp ferdig marsipan fra butikken/helsekost.

  • Marsipan fra Odense er uten melk, egg og gluten.

  • Sukrin marsipan fra funksjonell mat er uten melk, egg, gluten og sukker.

Uansett hvilken måte du benytter for å skaffe deg marsipan, kan du nå lage nydelig og delikat konfekt, morsomme og søte marsipanfigurer eller enkle, men gode kuler.

  • Bruk konditorfarger og få ulike farger på marsipanen.

  • Gjør det enkelt, trill marsipan i kuler og dytt på non-stop eller en valnøtt

  • Lag kuler og dypp i sjokolade, og pynt kanskje med hakkede pistasjnøtter, kokosflak eller gojibær.

  • Form marsipan til ulike figurer: en julegave, en gris, en snømann, et juletre!

922 90 827

Rasmus Winderens vei 51, Oslo

Picture1.png
  • Black Facebook Icon

© Green Doctors AS 2020