Nyhetsbrev Mai 2020

I dette nyhetsbrevet handler det om «den hvite fare» - hva er det som bidrar mest av ALT til sykdom og død i den vestlige verden?

Jo, det er raffinert sukker (Farin) og alt som er laget med sukker: kaker, iskrem, kjeks, alkohol, syltetøy, godteri, brus.. – listen er lang som et vondt år og nesten alle får det i seg hver dag.

Hvorfor er vi så glad i søtt? Kan vi bli avhengig av det? Kjenner du noen som har fått diagnosen panikkangst? Det kan være noe helt annet! Og det kan gjøres noe med... 

Med dette nyhetsbrevet har Green Doctors og dr. Siri Aabel gitt ut nyhetsbrev i 1 år.

Dette er vi veldig stolt av og gleder oss over å kunne dele erfaringer, historier og tips med alle dere. 

Under avsnittet om månedens pasient historie inkluderer vi dere i en quiz. Klarer du å gi diagnosen til månedens pasient?

Skrevet av Siri Aabel MD 

Jeg fikk erfare mitt første «sukkersjokk» som helt nyutdannet lege, jeg satt på en forelesning på etterutdanningskurs og plutselig som lyn fra klar himmel begynte jeg å svette, jeg fikk voldsom hjertebank og en følelse av at all livskraften rant ut av meg. Hjelp! Hva skjer med kroppen min? Jeg reiste meg opp, helt skjelven, kom meg ut på pauserommet og fikk kjøpt meg en kopp varm kakao fra automat - mye sukker! Jeg klarte nesten ikke holde plastkruset, følte dødsangst og var vissen i hele kroppen.

Anfallene kom nesten daglig og jeg forsto ingenting av det. Først mange uker senere skjønte jeg at den sukkerholdige kakaoen fikk blodsukkeret mitt opp igjen. Etter en time følte jeg meg jo helt «normal» igjen.

 

Det jeg har beskrevet her er blant leger kjent som panikkangst. Det er i de aller fleste tilfelle en feil diagnose.

Dette kalles reaktiv hypoglykemi eller på norsk «føling» - diabetespasienter kjenner godt til det når blodsukkeret blir for lavt. De vet at det er lurt å få i seg noe søtt og dermed krabber blodsukkeret oppover igjen, og symptomene kan forsvinne nesten like fort som de kom. Det merkelige med denne lidelsen er at man ikke verifisere dette med en blodprøve. Med andre ord, om du måler blodsukkeret der og da, kan være normalt. 

Jeg var heldig som den gang i 1986 kjente en helhetstenkende terapeut, Olga Cassandra. Hun forklarte meg hva disse anfallene kom av og lånte meg en bok av den danske legen Aage Warming-Larsen: «Manisk depressiv eller feilernæret». Der sto det om hypoglykemiske anfall – og hva man skulle gjøre for å bli kvitt dem. Det verste du gjør er å putte i deg sukker! Det forverrer tilstanden og anfallene kommer oftere.

Jeg la om kostholdet og begynte å spise blodsukkerstabilt: det betyr proteiner og fett og grønnsaker i hvert måltid, ikke frukt eller søtsaker alene men som en dessert en gang pr. dag. Anfallene forsvant! – Tenk deg: så enkelt og med så store konsekvenser.

Panikkangst, aggresjon, voldelige tendenser..

Jeg begynte å behandle pasienter. I ettertid har jeg tenkt at noen av dem hadde kanskje havnet i psykiatrien med ulike diagnoser. Studier fra fengsler i USA har vist at voldelig atferd reduseres når sukkerinntaket begrenses. Ja, for når blodsukkeret går for langt ned er det noen som går i affekt, mister kontrollen og blir utagerende. Kanskje har du barn som hyler og skriker på veien hjem fra barnehagen så du til slutt må gi etter og la dem få den kanelbollen? Mange barn og unge i dag spiser karbohydratrik mat 3 ganger pr dag. Kornblanding, brødmat med søtt pålegg, pasta, pizza eller nudler og banan som tilgjengelig frukt. Vanskelig atferd kan skyldes blodsukkeret! Så i stedet for, eller parallelt med å ta «det vanskelige barnet» til BUP kan man forsøke å gjøre noe med kostholdet.

På Green Doctors har vi et skjema for å kartlegge reaktiv hypoglykemi (ustabilt blodsukker). På dette skjema kan du se listen over de 87 symptomer hvor du sjekke ut deg selv. Om du kjenner deg igjen i mange punkter, kan det være du skal endre litt på kostholdet?

Når vi spør etter hva og hvordan våre pasienter spiser er svaret opplagt, kosten fører til ustabilt blodsukker! Du er ikke alvorlig syk selv om du kan føle deg helt elendig og ha så lav energi at du ikke orker å stå opp om morgenen. Full sjekk med blodprøver er viktig for å utelukke diabetes eller annen sykdom. Mange er svært lav på mineralet krom, - måles på Oligoscan - noe som gir søtsug. De trenger dette tilskuddet sammen med en skreddersydd kostplan for reaktiv hypoglykemi.

Se gjennom skjemaet her.

Alkoholisme

Alkoholisme – eller alkoholmisbruk kan være en kamuflert hypoglykemi. Når suget etter alkohol river i kroppen er blodsukkeret på vei ned, og man kjenner behov for å ta en drink for å «roe nervene». Det er egentlig å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Spis heller noe enkelt og proteinrikt; kokt egg, fiskekake, proteinbar. 

Kinesisk medisin

I kinesisk medisin er denne problematikken knyttet til jordelementet: der finner vi mage, milt og bukspyttkjertel (pancreas) – tilhørende vev er lymfe og fettvev. Pancreas sender insulin ut i blodet og bukspytt ut i tarmen. Insulin er et hormon som er nødvendig for å få sukkeret inn i cellene. En akupunktør vil gi deg behandling som stabiliserer energien i jordelementet.

Reflexologisk ser du plassering av disse organene under føttene. Har du vondt på forsiden av leggene? Såkalt benhinnebetennelse? Her går magemeridianen! Har du mye smerter under føttene? Hørt om plantarfascitt? Når man har ustabilt blodsukker og sliter med energien kan det være milten og magen som «sier fra» i meridianene og under føttene. Smertene kan forsvinne helt når man regulerer kosten. Spennende!

Månedens produkt

Rescue Remedy

Rescue Remedy er et meget allsidig middel fra Dr. Bachs blomstermedisin. Det kan brukes i en hver situasjon som oppleves skremmende, sjokkerende, fører til stress og uro, når du kjenner deg skuffet, opprørt eller lei deg. Altså en hver situasjon hvor du ønsker å få tilbake roen.  

Noen konkrete eksempler til bruk:

  • Før og under eksamen

  • Til førerprøven

  • Når du skal holde foredrag/tale

  • Før du skal delta i en debatt

  • Etter et sjokk eller ulykke

  • Ved et dødsfall

  • Under og etter fødsel (både mor og barn)

Gi det til spebarn med kolikk, ikke glem å til mor eller far!

Kan kjøpes hos bl.a. arnika.no

Månedens pasienthistorie

Hva betyr alle symptomene mine?

Carine, 27 år kom til oss for noen dager siden - hun er under utredning.

I 10 år har hun strevet med disse anfallene som hun synes er skikkelig skumle."Jeg tror nesten jeg holder på å dø," forteller Carine med gråten i halsen, "og ingen leger kan fortelle meg hva som er galt".

Carine har vært hos vært hos flere leger og går på medisiner for lavt stoffskifte. Men hun føler seg bare verre og verre. 

Her ser du listen over plager hun presenterte til meg:

  • Skabbete øyenbryn 

  • Hjerteplager

  • Tørr hud

  • "Oppblåst" ansikt og dobbelthake

  • Sliten

  • Insomnia

  • Rask og hard puls

  • Mye svimmel og "lightheaded"

  • Trykk i hodet (ofte)

  • Tørre og irriterte øyne

  • Følelsen av å presses i søvn

  • Sjelden menstruasjon

  • Vektøkning uten grunn

  • Hårtap

  • Hjernetåke

  • Urolig og oppblåst mage

  • Kroppen føles overaktivert, vanskelig å roe meg ned

  • Muskelverk og muskelspenninger

  • Ofte kvalm

  • Ekstrem utmattelse: som anfall hvor bevissheten forsvinner

  • Scoliose

  • Dårlig konsentrasjon

  • Hes stemme

  • Stram bekkenbunnsmuskulatur

  • Hemoroider

  • Kalde hender og føtter

  • Svekket syn og luktesans

  • En del prikking (i nerver?)

  • Urolig, angstfull og nedstemt

Hun skal nå utredes med blodprøver og de ulike spørreskjemaer vi bruker og diagnosene som kan være aktuelle er:

  • Panikkangst

  • Reaktiv hypoglykemi

  • Insulinom  - en sjelden tilstand der en godartet svulst i bukspyttkjertelen produserer insulin hele tiden og setter blodsukkeret ned - gir hypoglykemiske anfall

  • Lavt stoffskifte

QUIZ!

I anledning at vi feirer nyhetsbrevet 1 års dag, ønsker vi å involvere deg, vår leser, i en quiz. Hvilken diagnose vil du sette på Carine?

Send oss ditt forslag og en kort setning med begrunnelsen din. 

Du kan vinne en Magnesiumkrem fra Helsekjelda om vi velger ditt svar som det beste!

Månedens oppskrift

Kålrotstappe

Tidligere kalt Nordens appelsin. Den hører med til rotgrønnsakene vi er blitt så glad i og den er stappfull av næring, kjempegod på smak og veldig rimelig. Sammen med rene proteiner blir dette et godt balansert måltid.

Kålrotstappe er mest kjent som tilbehør til julematen, men kålrot er også nydelig tilbehør til grillmaten eller spekemat.

Et annet tips er å ovnsbake kålrot i biter og ha den i salaten!

Oppskrift til 4 porsjoner:

  • 1,5 kg kålrot

  • 2 dl Oatly imat (fløte)

  • 2 ss Berit Nordstrand smør

  • 1/4 ts malt muskat

  • Salt og pepper

  • 1 dl av kokevannet til kålroten

Vask og skrell kålroten. Del den opp i like store terninger. Legg kålroten deretter i en kjele med rikelig med lettsaltet vann. Kok kålroten møre, ca.20 min. Kjenn etter med gaffel. Når terningene er myke, er de ferdige.

Hell av 1 dl av kokevannet, resten av vannet kan du slå ut.

Tilsett fløte, kokevannet, smør og malt muskat og rør/knus sammen til en mos. Bruk en stavmikser om du ønsker en helt fin stappe. Smak til med salt og pepper

  Takk for at dere har fulgt oss i 1 år

 

 Bruk oss gjerne som et oppslagsverk og se tilbake i vårt arkiv.

Kanskje er det noen andre temaer som er til hjelp for deg akkurat nå.

Ønsker du å melde deg av nyhetsbrevet:

922 90 827

Rasmus Winderens vei 51, Oslo

Picture1.png
  • Black Facebook Icon

© Green Doctors AS 2020