top of page

Nyhetsbrev Oktober-19

I dette nyhetsbrevet handler det om MAGEN og fordøyelse.

I Kina spør man ikke hverandre «Har du sovet godt i natt?» De spør: «Har du hatt en god fordøyelse?»

Har du fått høre av legen at du har for mye magesyre og må gå på medisiner? Zomac? Nexium? Kanskje har du gått på det i årevis?

Noe har gått i glemmeboken…og den blir tykkere og tykkere for hvert år!

Les hele nyhetsbrevet og du finner kanskje svar på dine kroniske plager…

Vi presenterer også månedens bok, månedens samarbeidspartner, månedens oppskrift og en pasienthistorie fra virkeligheten: «Hjelp, jeg raper så mye hele tiden og blir så KVALM av kosttilskudd!»

Magesyre

Våre bestemødre visste forskjellen på for mye og for lite magesyre: De tok turen til apoteket og kjøpte natron når det var for mye magesyre og så kjøpte de saltsyretabletter når det var for lite magesyre. Logisk?

Hvorfor sluttet vi med dette? Hvorfor gikk dette i glemmeboken? Gjett 1 gang!

På 70-tallet kom legemiddelindustrien på banen med de såkalte «protonpumpehemmere» (eks Nexium og Somac, de stopper utskillelse av magesyre) og omtrent samtidig ble det opplest og vedtatt at magesår skyldtes en bakterie: Helicobacter pylori populært kalt Helikopterbakterien. Behandling: Trippelkur, dvs tre ulike antibiotika. Dette praktiseres den dag i dag.

Men ble disse pasienter noe bedre? Hjalp det å drepe denne bakterien? – og hvorfor var den der? Og hvorfor ble folk stående i årevis på såkalte syrehemmere?

La oss starte med noen faktaopplysninger:

  • Mageinnholdet skal være surt. PH skal være ned mot 1.5-3 (nøytral PH = 7)

  • Magesaft består av vann, NaCl, KCl, og saltsyre (hydrogenclorid forkortet HCL) Dette gir lav PH i magesekken. Det skal være surt her

  • Magesaft er viktig og vi kan forenkle det til 3 hovedoppgaver:

    • Spalte protein (kjøtt, fisk, egg, fjærkre, bønner, korn, linser osv.)

    • Bidra til opptak av vitaminer og mineraler

    • Drepe sopp, bakterier og virus

  • Magesekkens celler er programmert til å produsere saltsyre HCL. Sammen med vann blir det perfekt konsentrasjon. Vi forstår dermed at det ikke er smart å drikke masse vann like før måltidet. Da fortynner du denne viktige fordøyelsessaften.

Litt om syre og base:

Natron - bikarbonat er basisk og nøytraliserer syre: Om du rører ut natron i litt vann og svelger det begynner du å rape dersom du har nok eller for mye magesyre. Halsbrann og magesmertene vil lindres.

Aciglumin - saltsyre kjøpes reseptfritt på apotek er surt. Dersom du tar det med en liten slurk vann og du har nok eller for mye magesyre, vil du få smerter og vondt. Hvis du ikke har nok magesyre, dvs. for lite, merker du ingenting.

På Green Doctors har vi en prosedyre for å kartlegge og behandle for lite eller for mye magesyre og gjennom 10 års erfaring har vi sett at de aller fleste av våre pasienter har for lite magesyre.

Mange er dessverre feildiagnostisert og feilbehandlet hos sin lege - de har fått syredempende medisin fordi legen mente de hadde for mye magesyre – mens det var egentlig omvendt!

Vi bruker et enkelt spørreskjema med sitron eller natrontest du kan se det her.

Ta testen i dag! 

For mye eller for lite magesyre? Hvordan finner vi ut det?

Det er snart 20 år siden boken til Wright og Lenard kom ut (månedens bok) og det er snart 10 år siden jeg fant en fin artikkel på nettet. En canadier ved navn Poliquin skrev en artikkel: «HCL – the most important supplement ever?» Der sto det hvordan man kunne finne det ut og jeg satte i gang meg selv og alle nye pasienter. Les artikkelen